Als particulier heb ik vragen. 

Als particulier maakt u zich ernstige zorgen over geboekte vakanties naar ‘coronagebieden’ die nu voor u verboden terrein zijn. U heeft vliegtickets, hoteltickets, tickets voor attractieparken, tickets voor theatervoorstellingen besteld of betaald. Kunt u annuleren, zonder in uw portemonnee te worden geraakt?

U kunt niet zomaar uw geboekte vakantiereis annuleren. Een standaard annuleringsverzekering geeft geen dekking voor annulering vanwege een besmettelijke ziekte. Als een reis niet door kan gaan vanwege een pandemie, vergoedt de verzekeraar uw reis alleen als is gekozen voor een uitgebreide dekking. Dat is meestal niet het geval. Ook de touroperator hoeft u niet terug te betalen, als u zelf annuleert.

Veel reizen gaan niet door omdat vluchten of vakanties door de vliegmaatschappij of de touroperator worden geannuleerd. In plaats van het door betaalde bedrag biedt men u zgn. ‘vouchers’ aan die u te gelde kunt maken zodra u een vliegticket of vakantie kunt boeken ‘in betere tijden’. Voor theatervoorstellingen en popconcerten geldt hetzelfde.

Het stelt u voor lastige vragen. In principe heeft u recht op teruggave van uw geld, als een vlucht, vakantie of evenement niet doorgaat. Daar heeft u echter weinig aan, als uw reisbureau of evenementenorganisator failliet gaat en daardoor niet kan terugbetalen. Vouchers zijn vaak gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Dat geeft u wat meer zekerheid dat u later alsnog kunt genieten van uw vakantie.

Mocht u met dit soort en andere ‘corona’ gerelateerde rechtsvragen worden geconfronteerd dan kunt hierover contact opnemen met de advocaten van ons kantoor.

U bevindt zich hier: Home particulier